Aptitlöshet vid period av sjukdom

När sjukdom minskar din aptit och varje måltid blir en kamp

Sjukdom kan leda till minskad aptit men även förändringar av smak och doft kan påverka dina preferenser för mat. Du kan uppleva mindre matlust, känna illamående bara vid tanken på att äta, eller kanske smakar inte maten som den brukar göra.

Om din aptit är minskad, är det bra att äta energität mat och det är även viktigt att äta tillräckligt med protein. Faktum är att protein är essentiellt för att bygga och upprätthålla muskelmassa för att hjälpa dig att återfå styrka och funktionell förmåga.

Om du inte kan täcka ditt näringsbehov med vanlig mat kan din läkare, dietist eller apotekspersonal rekommendera Fortimel näringsdryck. Fortimel är mat för speciella medicinska ändamål (även kallad näringsdryck) och måste användas under medicinsk vägledning.

 

Läs mer om  näringsdrycker och Fortimel-sortimentet här.

Kvinna sitter i sjal och filt

FÖLJA ORDINATION AV NUTRITION ÄR NYCKELN

Om din vårdgivare har rekommenderat Fortimel näringsdryck, är det viktigt att följa ordinationen för att erhålla bästa möjliga effekt av näringsdrycken. Näringsdrycken kan till exempel hjälpa dig att återfå styrka och välbefinnande.

Om du har svårt att dricka den rekommenderade mängden näringsdryck, tala till din läkare, dietist eller apotekspersonal. Det finns många råd som kan hjälpa dig:

  • Mindre volymer

I Nutricas sortiment finns Fortimel Protein Compact, en mer näringstät näringsdryck 125 ml.

  • Olika texturer

Vissa produkter är flytande, medan andra har konsistens av en dessert eller pudding.

  • Olika temperatur

De flesta produkter smakar bäst kylda, men kan också avnjutas i rumstemperatur eller till och med något uppvärmda tex smaker som Choklad eller Mocca (koka ej då vitaminer kan förloras).

  • Olika smaker

De flesta produkter finns i en mängd olika smaker – oavsett om du gillar choklad, vanilj eller hellre smak av frukt – kan du hitta en smak som du gillar. Överväg att prova ett startpaket med olika smaker för att hjälpa dig att hitta dina favoriter.

Om du inte har ordinerats Medicinsk nutrition ännu och du upplever viktförlust i samband med sjukdom, är det viktigt att du söker råd från en vårdgivare och kontaktar din läkare.

Kvinna äter näringsdryck

HAR DU ELLER NÄRA ANHÖRIG VARIT SVÅRT SJUK ELLER INLAGD PÅ SJUKHUS?

Läs mer om varför det är viktigt av att behålla kroppsvikten under pågående sjukdom och vid återhämtning, och vad som kan göras för att täcka näringsbehovet.

Läs mer: Nutrition är viktigt för din återhämtning

 

Denna information är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning. Följ alltid råd som ges av din vårdgivare, dietist eller apotekspersonal. Följ även den senaste informationen från folkhälsomyndigheten och om det finns lokala riktlinjer. Om du har några frågor eller funderingar, tala med vårdpersonal.

Mer läsning

Nutrition är viktigt för din återhämtning

Vid återhämtning från en svår sjukdom, kan ett bra näringsstatus hjälpa dig att återfå styrka och självständighet.

Läs mer

Ta reda på mer om Fortimels sortiment

Fortimel näringsdrycker kan hjälpa till att nå dina näringsbehov när det inte är möjligt att täcka med vanlig mat.

Läs mer

NÄRING & IMMUNFÖRSVAR

Kroppen behöver energi, proteiner och mikronutrienter för att bekämpa infektionen. Läs varför näring det är viktigt för immunförsvaret.

Läs mer
Print Page