Nutrition är viktigt för din återhämtning

Har du nyligen blivit svårt sjuk eller inlagd på sjukhus?

Efter sjukhusvistelse eller vid återhämtning från sjukdom återgår inte din kropp och den funktionella förmågan automatisk till det normala. Din kropp kan fortfarande påverkas kraftigt av den stress som orsakas av sjukdomen och behöver tid för att läka och återhämta sig.

Du kan ha förlorat vikt  oavsett om du är normalviktig eller överviktig, så är viktförlust i samband med sjukdom inte bra.

I själva verket kan viktförlust påverka den funktionella förmågan och försvaga immunförsvaret, vilket kan öka risken för återkommande infektioner. Det kan göra dig mer beroende av andra människor för att utföra vardagliga hushållssysslor.

Det är därför viktigt att prioritera ditt näringsintag under period av återhämtning från sjukdom. En god näringsstatus  kan hjälpa dig till att återfå styrka, bibehålla en god livskvalitet och självständighet.

Det kan fortfarande vara svårt att täcka sitt näringsbehov med den vanliga maten när du återhämtar dig från en svår sjukdom. Om det är så kan din läkare, dietist eller apotekspersonal rekommendera Fortimel näringsdryck. Fortimel är mat för speciella medicinska ändamål som måste användas under medicinsk vägledning.

Näringsdrycker ger ytterligare energi, proteiner, fetter och mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler och spårämnen) som kan vara svårt att få i sig när matintaget är mindre än normalt och rekommenderat.

Läs mer om näringsdrycker och Fortimel-sortimentet här.

Man sover i soffan

NÄRINGSDRYCK - EN DEL AV BEHANDLINGEN

Om din vårdgivare har rekommenderat Fortimel näringsdryck, är det viktigt att följa ordinationen för att erhålla bästa möjliga effekt av näringsdrycken. Näringsdrycken kan till exempel hjälpa dig att återfå styrka och välbefinnande.

Om du har svårt att dricka den rekommenderade mängden näringsdryck, tala till din läkare, dietist eller apotekspersonal. Det finns många råd som kan hjälpa dig:

  • Mindre volymer

I Nutricas sortiment finns Fortimel Protein Compact, en mer näringstät näringsdryck 125 ml.

  • Olika texturer

Vissa produkter är flytande, medan andra har konsistens av en dessert eller pudding.

  • Olika temperatur

De flesta produkter smakar bäst kylda, men kan också avnjutas i rumstemperatur eller till och med något uppvärmda tex smaker som Choklad eller Mocca (koka ej då vitaminer kan förloras).

  • Olika smaker

De flesta produkter finns i en mängd olika smaker – oavsett om du gillar choklad, vanilj eller hellre smak av frukt – kan du hitta en smak som du gillar. Överväg att prova ett startpaket med olika smaker för att hjälpa dig att hitta dina favoriter.

Om du inte har ordinerats Medicinsk nutrition ännu och du upplever viktförlust i samband med sjukdom, är det viktigt att du söker råd från en vårdgivare och kontaktar din läkare.

Ta del av våra receptbroschyrer om hur du kan använda näringsdrycker i din matlagning om du inte bara vill dricka dom. Läs mer.

Denna information är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning. Följ alltid råd som ges av din vårdgivare, dietist eller apotekspersonal. Följ även den senaste informationen från folkhälsomyndigheten och om det finns lokala riktlinjer. Om du har några frågor eller funderingar, rådfråga vårdpersonal.

Mer läsning

Ta reda på mer om Fortimels sortiment

Fortimel näringsdrycker kan hjälpa till att nå dina näringsbehov när det inte är möjligt att täcka med vanlig mat.

Läs mer

Aptitlöshet vid period av sjukdom

En hälsosam kost är viktigt för att upprätthålla god hälsa. Dessvärre kan sjukdom påverka ditt intag av mat.

Läs mer

NÄRING & IMMUNFÖRSVAR

Kroppen behöver energi, proteiner och mikronutrienter för att bekämpa infektionen. Läs varför näring det är viktigt för immunförsvaret.

Läs mer
Print Page