Denna sida och dess information är till för personal inom hälso-och sjukvården.

Vi håller sjukhus, vårdhem, hemtjänster, studenter, apotek och grossister uppdaterade om produkt-och utveckling, forskning och studier samt våra kurser och akademiska evenemang. Vänligen bekräfta att du arbetar inom hälso-och sjukvården eller om du är patient med recept. Om du är patient eller anhörig kan vi också hjälpa dig att komma till våra sidor speciellt för er. Om du vill ändra ditt val i framtiden måste du ta bort dina cookies.

Nedsatt aptit och viktminskning

KOSTBEHANDLING HOS BARN MED ADHD

Om nedsatt aptit och viktminskning blir ett problem som påverkar barnets tillväxt och utveckling, finns det flera sätt att stödja barnet och familjen, såsom föräldrautbildning, samarbete med skolan kring måltider, remiss till en dietist eller justering av läkemedelsbehandling, bland mycket annat.
Varje barn och familj måste hitta den metod som passar dem bäst, med stöd från vårdpersonal.

Nutrition som stöd

Det finns flera sätt att stödja ett barn med ADHD till ett bättre näringsintag, om aptitförlust och-/eller dåligt näringsintag är ett problem.

Justering eller byte av läkemedel

I vissa fall kan barnet uppleva en minskad biverkan (såsom aptitnedsättning) vid justerad dos av läkemedlet eller vid byte av läkemedel.

Föräldrautbildning, stöd & samarbeten

Föräldrar kan samarbeta med sitt barns skola och-/eller sköterska, och se över näringsstöd under lunchtid och vid andra mellanmål. Det finns också verktyg för föräldrar för att bättre kunna hantera råd om hur man hanterar aptitnedsättning.

Samarbeten & rådgivning från dietist

Om barnet tappar för mycket vikt, eller om BMI fortsätter att sjunka, överväg att hänvisa till dietist. Ju tidigare barnet kommer tillbaka på rätt spår, desto bättre.

Berikning av mat

När aptiten är nedsatt finns det flera sätt att öka barnets totala näringsintag, även på ett sätt som stöder en hälsosam och varierad kost, och som kan hanteras enkelt av föräldrarna.

 

Berikning av mat

Öka det totala näringsintaget genom att:

  • Inkludera mat med högt innehåll av kalorier och/eller mycket protein.
  • Öka antalet kalorier och/eller mängden protein i ditt barns favoritmåltider.
  • Erbjud drycker med högre innehåll av kalorier och vitaminer, såsom mjölk eller färsk juice.
  • Erbjud energitäta tillbehör och såser, såsom guacamole, majonnäs och hummus.
  • Överväg näringsdrycker som ett komplement* till den vanliga kosten.* Medicinska näringsdrycker är livsmedel för speciella medicinska ändamål vid kostbehandling av sjukdomsrelaterad undernäring, och kan rekommenderas av dietist, läkare eller apotekspersonal som ett komplement när den vanliga kosten inte är tillräcklig.
Nutricia och medicinsk nutrition vid ADHD hos barn

ADHD Parentfolder-image-barn med ADHD-SWE

FÖRÄLDRAGUIDE – TIPS & RÅD OM MÅLTIDER I VARDAGEN MED ADHD

Det kan vara utmanande för föräldrar att hantera de dagliga måltidsrutinerna, särskilt när barnets aptit är nedsatt på grund av läkemedelsbehandling. Frukost är en viktig måltid då aptiten vanligtvis fortfarande är opåverkad innan läkemedlet har tagits på morgonen. I denna föräldraguide ges olika tips & råd för att öka det totala näringsintaget under dagen

Matklocka

Klicka på tiderna i klockan för att få fram tips och råd om vad du kan erbjuda barn som behandlas med ADHD-medicinering.

Frukost

Satsa på frukosten; innan aptitnedsättningen kommer

Mellanmål

Överväg näringsdryck

Lunch

Anpassa skolmåltiden; Behovskost; överväg näringsdryck

Mellanmål

Överväg näringsdryck

Middag

Överväg berikning med näringsdryck

Den ljuslila cirkeln i klockan illustrerar den negativa effekten av minskad aptit som sker efter det att läkemedelsbehandlingen har intagits klockan 8 på morgonen, innan det är dags att gå till skolan. Exakt tidpunkt för den negativa påverkan beror helt på det enskilda barnets behandling, ovan är endast en indikation.

Läs mer om ämnet ADHD

Näringsdrycker för barn med ADHD

Näringsdrycker är näringsmässigt optimerade för att ge ditt barn de kalorier, proteiner, vitaminer och mineraler som behövs för att stödja optimal tillväxt och utveckling.

Läs mer

Barn med ADHD och biverkan av läkemedelsbehandling

Idag beräknas omkring 63 000 svenska barn ha ADHD. 75% av dessa barn får läkemedelsbehandling för kärnsymtomen, varav 65-75% rapporteras ha en positiv effekt av läkemedelsbehandlingen.

Läs mer

Screeningverktyg, tips & råd för barn med ADHD

Barn som diagnostiserats med ADHD och som får läkemedelsbehandling har rapporterats löpa 60% högre risk för att bli underviktiga, jämfört med barn utan ADHD-diagnos.

Läs mer

Barn med Adhd och evidens

Det finns omfattande klinisk evidens av god kvalitet för att medicinska näringsdrycker är en verksam och effektiv lösning vid undernäring hos patienter som kan äta vanlig mat men inte i tillräcklig utsträckning för att uppnå sitt energi- och näringsbehov.

Läs mer