Denna sida och dess information är till för personal inom hälso-och sjukvården.

Vi håller sjukhus, vårdhem, hemtjänster, studenter, apotek och grossister uppdaterade om produkt-och utveckling, forskning och studier samt våra kurser och akademiska evenemang. Vänligen bekräfta att du arbetar inom hälso-och sjukvården eller om du är patient med recept. Om du är patient eller anhörig kan vi också hjälpa dig att komma till våra sidor speciellt för er. Om du vill ändra ditt val i framtiden måste du ta bort dina cookies.

Näringsdrycker för barn med ADHD

FORTINI NÄRINGSDRYCKER

Fortini näringsdrycker är anpassade för barn från 1 år som av olika anledningar inte kan tillgodose sitt näringsbehov genom den vanliga kosten. Ett exempel är barn med ADHD i risk för undernäring som följd av nedsatt aptit från läkemedelsbehandling. Fortini har högt innehåll av näring och energi och kan användas som komplement till den dagliga måltidsrutinen, samt som enda näringskälla.

Fortini näringsdrycker finns i 7 olika smaker samt i 4 konsistenser. Det ger bredd och möjlighet till variation, så att barn lättare kan hitta sina favoriter och följsamheten underlättas.

Nutricia Sverige Fortinifamiljen

SERVERA OCH INSPIRERA MED FORTINI

Fortini serveras bäst väl kylda och kan drickas som mellanmål, eller som ett tillägg till lunchen eller middagen. Fortini kan också användas som en ingrediens i barnets favoritmåltid. Föräldrar till dina patienter med ADHD kan dra nytta av tips & råd, tillsammans med inspirerande recept på Fortini.se.

För barn som har svårt att inta större volymer kan Fortini Compact Multi Fibre vara ett lämpligt alternativ. Nedan bild visar näringsvärde per 125 ml kompakt flaska, vilket motsvarar samma mängd innehåll som i de vanliga 200 ml Fortini-flaskorna.

MYCKET NÄRING I LITEN FLASKA

product bottle
 • yoghurt nutrition icon

  Energi

  1260kJ/300 kcal = innehållet i 5 dl yoghurt

 • grains nutrition icon

  Fiber (2 E%)

  3 g = innehållet i 3/4 dl havregryn

 • fat nutrition icon

  Fett (41 E%)

  13,6 g = innehållet i 17 g smör

 • fruit nutrition icon

  Kolhydrat (47,4 E%)

  35,6 g = innehållet i 2 äpplen

 • cheese nutrition icon

  Kalcium

  210 mg = innehållet i 2 1/2 skivor ost

 • meat nutrition icon

  Järn

  3 mg = innehållet i 133 g köttfärs

 • egg nutrition icon

  Protein (9,6 E%)

  7 g = innehållet i 1 ägg

FÖRSLAG PÅ DAGLIGT INTAG AV FORTINI

Fortini som ett komplement:

 • 4-8 år: 1-3 flaskor/dag (300-900 kcal/dag)
 • 9-12 år: 1-4 flaskor/dag (300-1200 kcal/dag)

Hur många näringsdrycker per dag barnet bör ta beror på barnets ålder, kroppsvikt och medicinskt tillstånd, samt ska alltid och endast rekommenderas av hälso- och sjukvårdspersonal.

Har du patienter äldre än 12 år? Se gärna vårt stora sortiment av näringsdrycker för barn från 12 år och uppåt; Fortimel

ADHD Parentfolder-image-barn med ADHD-SWE

TIPS & RÅD OM MÅLTIDER I VARDAGEN MED ADHD

Läs mer om ämnet ADHD

FÖRBÄTTRAD TILLVÄXT MED NÄRINGSDRYCKER

Det finns omfattande klinisk evidens av god kvalitet för att medicinska näringsdrycker är en verksam och effektiv lösning vid undernäring hos patienter som kan äta vanlig mat men inte i tillräcklig utsträckning för att uppnå sitt energi- och näringsbehov.

Läs mer

BARN MED ADHD OCH RISK FÖR UNDERNÄRING

Idag beräknas omkring 63 000 svenska barn ha ADHD. 75% av dessa barn får läkemedelsbehandling för kärnsymtomen, varav 65-75% rapporteras ha en positiv effekt av läkemedelsbehandlingen.

Läs mer

SCREENING AV RISK FÖR UNDERNÄRING

Barn som diagnostiserats med ADHD och som får läkemedelsbehandling har rapporterats löpa 60% högre risk för att bli underviktiga, jämfört med barn utan ADHD-diagnos.

Läs mer

NUTRITIONSSTÖD TILL BARN OCH FÖRÄLDRAR

Det finns flera sätt att stödja barnet och familjen, såsom föräldrautbildning, samarbete med skolan kring måltider, remiss till en dietist eller justering av läkemedelsbehandling

Läs mer