Denna sida och dess information är till för personal inom hälso-och sjukvården.

Vi håller sjukhus, vårdhem, hemtjänster, studenter, apotek och grossister uppdaterade om produkt-och utveckling, forskning och studier samt våra kurser och akademiska evenemang. Vänligen bekräfta att du arbetar inom hälso-och sjukvården eller om du är patient med recept. Om du är patient eller anhörig kan vi också hjälpa dig att komma till våra sidor speciellt för er. Om du vill ändra ditt val i framtiden måste du ta bort dina cookies.

Näringsdrycker för barn med ADHD

NÄRINGSDRYCKER FÖR UNDERNÄRDA BARN MED ADHD

Näringsdrycker är livsmedel för speciella medicinska ändamål vid kostbehandling av sjukdomsrelaterad undernäring, och kan rekommenderas av sjukvårdspersonal som ett komplement, såsom till barn med ADHD som har dålig nutritionsstatus till följd av nedsatt aptit från läkemedelsbehandling.

Ett bättre näringsstatus är förknippat med totalt förbättrat generellt välbefinnande1 och kan också förbättra det övergripande kliniska resultatet för undernärda barn med ADHD.

FORTINI – NÄRINGSTÄTT KOMPLEMENT

Fortini är ett brett sortiment av näringsdrycker för barn från 1 år. Fortini är energitäta, näringsmässigt kompletta kosttillägg som innehåller alla makro- och mikronäringsämnen som ett barn behöver. Kan användas som ett komplement till barnets övriga kost när näringsbehovet inte täcks av den vanliga maten.
Fortini näringsdryck finns i sju smaker och 4 olika konsistenser: milkshake, smoothie, slät fruktyoghurt (äts med sked) och en tjockare milkshake (kompakt näringsdryck)

Förslag på dagligt intag av Fortini som ett komplement

 • 4-8 år: 1-3 flaskor/dag (300-900 kcal/dag)
 • 9-12 år: 1-4 flaskor/dag (300-1200 kcal/dag)

Hur många näringsdrycker per dag barnet bör ta beror på barnets ålder, kroppsvikt och medicinskt tillstånd, samt ska alltid och endast rekommenderas av hälso- och sjukvårdspersonal.

Om du har patienter äldre än 12 år, som har dåligt nutritionsstatus och som är i behov av näringsdrycker, så erbjuder Nutricia även ett stort sortiment av näringsdrycker för barn från 12 år och uppåt, kallat Fortimel

Fortini Compact Multi Fibre. Näringsvärde per flaska.

product bottle
 • yoghurt nutrition icon

  Energi

  1260kJ/300 kcal = innehållet i 5 dl yoghurt

 • grains nutrition icon

  Fiber (2 E%)

  3 g = innehållet i 3/4 dl havregryn

 • fat nutrition icon

  Fett (41 E%)

  13,6 g = innehållet i 17 g smör

 • fruit nutrition icon

  Kolhydrat (47,4 E%)

  35,6 g = innehållet i 2 äpplen

 • cheese nutrition icon

  Kalcium

  210 mg = innehållet i 2 1/2 skivor ost

 • meat nutrition icon

  Järn

  3 mg = innehållet i 133 g köttfärs

 • egg nutrition icon

  Protein (9,6 E%)

  7 g = innehållet i 1 ägg

ADHD Parentfolder-image-barn med ADHD-SWE

FÖRÄLDRAGUIDE – TIPS & RÅD OM MÅLTIDER I VARDAGEN MED ADHD

Näringsdrycker kan fungera som ett komplement till barnets övriga näringsintag, som en del av den dagliga måltidsordningen, när aptiten är nedsatt på grund av läkemedelsbehandling. De kan drickas som mellanmål, som ett tillbehör till lunchen eller användas som en ingrediens i ditt barns favoritmåltid.

BRETT SORTIMENT AV SMAKER OCH KONSISTENSER – FÖR VARIATION OCH FÖLJSAMHET

Fortini serveras bäst väl kylda, och kan också frysas till god glass eller slush, användas i bakning och matlagning genom att byta ut ex. mjölken. Föräldrar till dina patienter med ADHD kan dra nytta av tips & råd, tillsammans med inspirerande recept på Fortini.se

Nutricia Sverige Fortinifamiljen

Läs mer om ämnet ADHD

Barn med Adhd och evidens

Det finns omfattande klinisk evidens av god kvalitet för att medicinska näringsdrycker är en verksam och effektiv lösning vid undernäring hos patienter som kan äta vanlig mat men inte i tillräcklig utsträckning för att uppnå sitt energi- och näringsbehov.

Läs mer

Barn med ADHD och biverkan av läkemedelsbehandling

Idag beräknas omkring 63 000 svenska barn ha ADHD. 75% av dessa barn får läkemedelsbehandling för kärnsymtomen, varav 65-75% rapporteras ha en positiv effekt av läkemedelsbehandlingen.

Läs mer

Screeningverktyg, tips & råd för barn med ADHD

Barn som diagnostiserats med ADHD och som får läkemedelsbehandling har rapporterats löpa 60% högre risk för att bli underviktiga, jämfört med barn utan ADHD-diagnos.

Läs mer

Kostbehandling hos barn med ADHD

Det finns flera sätt att stödja barnet och familjen, såsom föräldrautbildning, samarbete med skolan kring måltider, remiss till en dietist eller justering av läkemedelsbehandling

Läs mer

Referenser

 1. Joosten K, et al. Association between nutritional status and subjective health status in chronically ill children attending special schools. Qual Life Res. 2016;25:969-77.