Att äta bra när man står på en lågproteindiet
Att äta lågproteinkost kan ibland vara krävande. Men som för alla andra är det även viktigt att äta en hälsosam, balanserad kost. Att äta balanserat hjälper dig att uppnå eller upprätthålla en hälsosam kost och ge dig mer energi som du kan få mesta möjliga av dagen. Kolla in de allmänna tipsen för att komma på rätt spår för en hälsosammare deg.
Ät regelbundet
Att äta regelbundet bidrar till att hålla en bra energinivå under hela dagen. Starta dagen med frukost och ät sedan en ordentlig lunch och middag varje dag. Du kan även äta ett mellanmål på förmiddagen samt på eftermiddagen om det behövs. Att ha bra rutiner göra det lättare att hålla sig till rätt kost.
Ta proteinersättning om du fått det ordinerat
Om du har proteinersättning utskrivet av din läkare eller dietist som en del av din kost ska du vara uppmärksam på att du tar den varje dag i samband med måltiderna. Proteinersättningen hjälper till att säkerställa att du uppfyller kroppens proteinbehov och kommer att hjälpa dig att känna dig mätt längre. Proteinet bidrar med en del energi och det är möjligt att du måste kompensera för det enligt instruktioner från din dietist.
Var medveten om mellanmål
Det kan vara viktigt för en del med mellanmål för att säkerställa tillräckligt med energi. Det kan även vara lätt att äta mellan måltiderna utan att inse hur mycket du äter. Om du äter mellanmål eller snacks försök att välja ett hälsosamt alternativ. Planering kan göra att du kan undvika att småäta under dagen. Ha alltid lite frukt/grönsaker/PKU-snacks tillgängliga. Potatischips kan ersättas med en fruktbit eller några lågproteinkex, kanske med skivad tomat eller salsa på eller ersätt feta chips med ugnsbakade chips har du gjort dig själv. Prata med din dietist för tips och idéer.
Vad kan du dricka?
Söta drycker kan bidra till oönskad viktökning och kan vara skadligt för tänderna. Visste du att en burk läsk innehåller cirka 140 kalorier och 9 teskedar socker?
Fruktjuice kan också innehålla mycket socker, och även om det är från en naturlig källa så bidrar även den med socker, kalorier och påverkan på tänderna. Drick gärna vatten istället. Det kan smaksättas med bitar av frukt, grönsaker eller bär som får ligga i en kanna med vatten och ge extra smak om du gillar det. Läs på etiketten på köpt smaksatt vatten och lightläsk och kontrollera om det innehåller aspartam = fenylalaninkälla, vilket är viktigt att veta om du har PKU.
Om du vill dricka mjölk med lågt proteininnehåll är Loprofin drink LQ ett bra alternativ som även innehåller låg mängd fett.
Portionsstorlek
Ett barn som växer bra eller en vuxen som har stabil vikt som den trivs med är ett bra tecken på att portionsstorleken är lagom. Om du däremot väger mer eller mindre än du önskar kan portionsstorleken behöva justeras upp eller ner. Du kan då behöva få hjälp av din dietist för att vara säker på att proteininnehållet fortfarande är rätt för dig efter en justering.
Bra fett
Vilka matvaror väljer du och hur ska de tillagas? För att använda hälsosamma fettkällor med mindre mättade fetter ska du välja olivolja, raps och solrosolja. Hur du lagar maten kan påverka matens fettinnehåll. Välj att koka, ångkoka, grilla och ugnsbaka istället för stekning och frittering om du vill minska fettmängden.
Du kan även hitta livsmedel med olika mängd fett i livsmedelsbutiken. Har du PKU bör läsa alla etiketter för att säkerställa att de inte innehåller aspartam och för att hålla koll på proteinmängden. Tänk dock på att du måste få tillräckligt med mat och den näring du behöver för din hälsa.
Planera
Gör en lista i början av varje vecka med måltider som du planerar att göra och skriv en inköpslista att ta med till affären. Förbered och frys in några portioner som kan användas när du har kort om tid.
Motion
Fysisk aktivitet är viktigt för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Om du vill gå ner i vikt kan det vara lättare om du motionerar samtidigt. Och om du vill öka i vikt kan även det vara lättare om du samtidigt bygger upp dina muskler med träning. Det finns mycket information tillgänglig för den som vill komma igång med träning – prata med din dietist eller läkare för råd.
Informationen på denna sidan ska inte ersätta kontakt med hälso- och sjukvården, eller råd och medicinsk övervakning av hälsopersonal.
Din dietist och/ eller din läkare ger dig råd om alla aspekter avseende hantering av din metabola sjukdom för dig och din familj.
Fråga därför alltid om råd från din dietist och/eller läkare innan du gör ändringar i din kostbehandling.