Vanliga frågor

 • Näringsdrycker innehåller alla essentiella näringsämnen kolhydrater, proteiner och fett samt vitaminer, mineraler och spårämnen som kroppen behöver under sjukdom eller återhämtning. Många näringsdrycker är baserade på mjölk och mjölkproteiner som har ett högt biologiskt värde och är samtidigt fördelaktigt för utveckla god konsistens och smak. Kolhydraterna kommer från majs och fetter från vegetabiliska oljor, oftast raps- och solrosolja. Näringsdrycker avser att användas vid medicinska särskilda behov.

 • En del av kolhydraterna i näringsdrycker kommer från socker bl.a. sackaros. Maltos och glukos och laktos är andra förekommande sockerarter. Näringsdrycker innehåller alla essentiella näringsämnen kolhydrater, proteiner och fett samt vitaminer och mineraler som kroppen behöver under sjukdom eller återhämtning. Näringsdrycker avser att användas vid medicinska särskilda behov, såsom vid cancer. Om man tar bort kolhydrater (sockerarter) som ger oss den snabbaste och mest tillgängliga energin så kommer kroppen att skapa socker från tex muskelvävnad och kroppen hamnar i en nedbrytande fas. Det är inte önskvärt eller optimalt. En del näringsdrycker innehåller också mycket högt innehåll av protein för att minska förlust av muskelmassa, vilket ökar förutsättning att klara av sin planerade cancerbehandling.

 • De flesta som är känsliga för laktos tål i regel de flesta näringsdrycker som är mjölkbaserade då de är låglaktos produkter < 1,0 g laktos/100 ml och några näringsdrycker som Fortimel Energy och Fortimel Jucy innehåller mindre än 0,025 g per 100 ml.  Om man är väldigt känslig så kan man dela upp näringsdrycken och dricka mindre portioner vid flera tillfällen.

 • Idag finns det inga specifika svenska näringsrekommendationer för den som lever med cancer utan man hänvisar till de allmänna kostråd som ges till vuxna för god hälsa och livsstil. World Cancer Research Fund ger dock råd om hur man bör äta efter diagnos av cancer: https://www.wcrf.org

  Under period av cancer sjukdom och behandling krävs dock mer energi och protein för att bibehålla kroppsvikten. Viktstabilitet är viktigt för att klara av sin planerade cancerbehandling och för bästa effekt av den.

   

 • Det finns diabetessanpassad näringsdryck  som tex Diasip som har ett innehåll som hjälper till att reglera blodsockret. Vanlig näringsdryck tex Fortimel Energy Multi fibre eller Fortimel Compact Protein kan också fungera om man delar upp innehåller vid 2 eller 3 tillfällen ( 3 x 60-70 ml) och på så vis fördelar intaget av kolhydrater. Din vårdgivare kan hjälpa dig att ordinera näringsdryck och dosering.

 • Det är inte ovanligt att man upplever att näringsdryck inte smakar bra då smaken kan påverkas av din medicinska behandling eller av pågående sjukdom. Nutricia jobbar kontinuerligt med produktutveckling av näringsdrycker. Nutricia har nyligen utvecklat nya smaker i samråd med patienter med cancer som erfarit smakförändringar orsakat av sjukdomen i sig eller som ett resultat av behandlingen. Fortimel finns i  många olika smaker och konsistenser för att passa alla olika behov och preferenser. Det finns näringsdrycker med mer eller mindre söta till syrliga eller neutral smak. Den sistnämnda går utmärkt att blanda i vanlig mat och på så vis få i sig tex extra mängd protein som kan behövas under sjukdom eller vid återhämtning.

   

 • Receptfritt på apotek kostar en näringsdryck ca 20 -25 kr per flaska.  Du kan alltid fråga din vårdgivare om du misstänker undernäring eller riskerar att utveckla undernäring så kan du få näringsdryck på recept till ett subventionerat pris.

 • Receptfritt på apotek kostar en näringsdryck ca 20 -25 kr per flaska.  Du kan alltid fråga din vårdgivare om du misstänker undernäring eller riskerar att utveckla undernäring så kan du få näringsdryck på recept till ett subventionerat pris.

 • Det är endast vårdenheter som kan köpa direkt från Nutricia. Privatpersoner köper Nutricias produkter på apotek. Apoteken har dock ett begränsat urval av Nutricias näringsdrycker hemma, så det är inte helt säkert att den önskade produkten finns på apotekets hylla. Alla produkter i Nutricias sortiment kan beställas på apotek och det tar ca två dagar. Det går även att köpa många av Nutricias produkter på nätapotek, se listan på apotek här.