Sjukdomar kan göra oss svagare

Under period av sjukdom är ofta näringsbehovet större än aptiten. Det kan bli svårt att äta tillräckliga mängder mat, vilket kan resultera i viktförlust och minskad energi. Det är motsägelsefullt för det är precis under denna period som du behöver extra energi och styrka för att bekämpa sjukdomen.

Det är viktigt att kroppen är i näringsmässig balans för att upprätthålla styrka. En stark kropp hjälper dig att upprätthålla den fysiska funktionen och ökar förmågan att du klarar dig själv längre och kan samtidigt bidra till att förbättra resultatet av den medicinska behandlingen.


Varför ska viktförlust undvikas under sjukdom?

Sjukdom och medicinsk behandling kan vara krävande för kroppen, vilket innebär att kroppens näringsbehov är större än normalt. Detta innebär att du kan uppleva viktförlust även om du äter samma mängd mat som vanligt.När du tappar i vikt under sjukdom förlorar du inte bara fett utan också protein från muskler. Fortsatt förlust av muskelmassa, kan minska den fysiska funktionen. Undernäring kan också påverka immunförsvaret, öka risken för komplikationer och infektioner samt leda till ökad trötthet och apati. Många patienter upplever aptitlöshet och illamående. Det kan göra det svårt att äta tillräckligt, speciellt i perioder när behoven är större än normalt.

Vad ska jag äta och dricka?

Bra näring handlar om att hitta rätt balans för just dig – balansen av näringsämnen som kroppen behöver för att fungera bra, klara av behandlingen och hjälpa dig att komma på fötter igen. Att äta och dricka bra påverkar hur du mår fysiskt, från den totala energinivån till hur mycket du orkar göra under dagen. 

Försök att äta regelbundet och varierat varje dag med flera olika livsmedel.  

 

Läs mer om näring & cancer