Om näringsdrycker

Många upplever att det är svårt att få i sig tillräckligt med mat och dryck när man är sjuk. Om du är sjuk under en längre period kan du komma att förlora kroppsvikt. Under period av sjukdom kan det vara en nackdel med viktförlust, eftersom kroppen då är i som störst behov av näring och för att fungera optimalt.

Näringsdrycker kan vara ett bra komplement till den vanliga maten du äter, och kan hjälpa dig att behålla vikt, om du ofrivilligt tappat i vikt.

En näringsdryck är speciellt utformad för att uppnå en bra balans mellan kolhydrater, fetter och protein, och innehåller även livsnödvändiga vitaminer och mineraler samt spårämnen. En näringsdryck motsvarar ungefär två skivor bröd med pålägg, en handfull bär och ett glas mjölk. En näringsdryck är helt enkelt mat, fast i flytande form.

Det finns ett stort urval av näringsdrycker och berikningsprodukter och det kan vara svårt att välja passande produkt. Fördelen med att det finns många sorter gör det enklare för dig att hitta dina favoriter och möjlighet att kunna variera smak och konsistens. De flesta näringsdrycker påminner om milkshake i konsistensen, men det finns även andra konsistenser som liknar juice eller drickyoghurt och fastare konsistens som kräm eller pudding.

Alla drickfärdiga näringsdrycker från Nutricia finns i lätta greppflaskor och med stora lock. Flaskdesignen hjälper dig att enkelt hålla flaskan, och det stora locket gör det lättare att öppna och stänga. Detta är en fördel om du kämpar med din greppstyrka. Nutricia använder endast återvinningsbara material, och flaskorna ska återvinnas som plast.

Kom ihåg att näringsdrycker är registrerade livsmedel för speciella medicinska ändamål och bör användas i samråd med hälso- och sjukvårdspersonal eller apotekspersonal.

Har du provat medicinsk nutrition men upplevde inte några fördelar? Oroa dig inte, det kan ta tid innan nyttan märks


 • Näringsdrycker/kosttillägg (eller medicinska kosttillägg) är livsmedel för speciella medicinska ändamål för nutritionsbehandling av sjukdomsrelaterad undernäring. De tillför ytterligare näringsämnen som energi, protein, vitaminer och mineraler. De finns i en rad olika smaker och konsistenser, bland annat som mjölkbaserade, klar juiceliknande, drickyoghurt, pudding, pulver eller desserter.

 • Näringsdryck/kosttillägg är livsmedel för särskilda medicinska ändamål för patienter som har, eller riskerar att få, sjukdomsrelaterad undernäring. Dessa ska användas på inrådan av läkare eller dietist. När din läkare, dietist eller annan sjukvårdspersonal har ordinerat näringsdryck/kosttillägg informerar de dig om hur mycket du ska ta varje dag.  

  Alla är olika och har olika näringsbehov. Ordinationen av näringsdryck/kosttillägg är ofta 1 till 3 förpackningar eller flaskor per dag, men detta varierar beroende på dina behov. Tala om för din läkare eller dietist om du också använder kosttillskott som vitamin- och/eller mineralpreparat, eftersom näringsdryck/kosttillägg även innehåller vitaminer och mineraler.  

  Om du tycker att det är svårt att ta näringsdryck/kosttillägg eller inte kan hantera den mängd du har ordinerats eller rekommenderats ska du kontakta din läkare eller dietist eftersom det finns en mängd olika smaker och konsistenser att välja bland när det gäller näringsdrycker/kosttillägg. Din läkare eller dietist kan föreslå ett alternativ som passar dig bättre.

 • Näringsdrycker/kosttillägg är utformade för att hjälpa dig om du har drabbats av, eller löper risk att drabbas av, sjukdomsrelaterad undernäring. De verkar genom att öka ditt näringsintag, så du bör ta dem utöver vad du kan äta och dricka istället för att använda dem som ersättning för vanlig mat och dryck. 

  De flesta intar sina näringsdrycker/kosttillägg när de har lust att dricka eller äta och inte så planerat. Gör det som känns bäst för dig. 

  • Försök att ta dem mellan måltiderna som mellanmål, på morgonen eller innan du går och lägger dig på kvällen.
  • Du kan också ta små mängder regelbundet under dagen istället (som en dos på 30–40 ml åt gången). Följ anvisningarna på etiketten för korrekt förvaring.
  • Du kan använda näringsdryck/kosttillägg i vissa av dina favoritrecept eller för att göra smoothies
  • Att dricka dem kylda kan hjälpa om du upplever smakförändringar eller att frysa in dem som glasspinnar om munnen ömmar.
  • Be din läkare eller dietist om ett ”startpaket” som innehåller olika smaker så att du kan prova dig fram lite innan du får ett helt recept på en specifik variant eller köper större kvantiteter.
  • Det finns en neutral smak som är praktisk att blanda ner i soppor eller puddingar för att tillföra dessa mer energi och näringsämnen.
 • Näringsdryck/kosttillägg är livsmedel för särskilda medicinska ändamål för patienter som har, eller riskerar att få, sjukdomsrelaterad undernäring. Dessa ska användas på inrådan av läkare eller dietist. När näringsdryck/kosttillägg ordineras av din läkare, dietist eller annan sjukvårdspersonal bör du ha ett samtal med dem om hur länge du kan behöva inta näringsdryck/kosttillägg. 

  Alla är olika och har olika näringsbehov. Du kan behöva ta orala näringstillägg tills din aptit har blivit bättre och du kan tillgodose alla kroppens näringsbehov med hjälp av maten och drycken i din vanliga kost. För personer som inte kan äta mat alls finns komplett näringsdryck/kosttillägg som i tillräcklig mängd kan användas som enda näringskälla. Det finns även näringsdryck som kan användas som komplement till det dagliga intaget av mat om det inte täcker hela ditt näringsbehov.

  Om du har ordinerats näringsdryck/kosttillägg ska du diskutera det fortsatta behovet av dessa med läkaren eller dietist innan du slutar. Om du tycker att det är svårt att ta näringsdryck/kosttillägg eller inte kan få i dig den mängd du har ordinerats eller rekommenderats ska du kontakta din läkare eller dietist eftersom det finns en mängd olika näringsdrycker/kosttillägg. Din läkare eller dietist kan föreslå en alternativ smak eller konsistens som passar dig bättre.

 • Näringsdryck/kosttillägg finns i en rad olika varianter och smaker.  Att ha ett urval av näringsdryck/kosttillägg hjälper dig att hitta flera som passar dig bra. 

  Mjölkbaserad näringsdryck/kosttillägg finns i en flaska på 200 ml eller en på 125 ml ”kompakt”. Sortimentet innehåller näringsdrycker som är mycket energirika och alternativ som är mycket protein- och energirika med och utan fiber ex Fortimel Energy, Fortimel Compact Protein och Fortimel Compact Fibre.

  Näringsdryck/kosttillägg som drickyoghurt är ett syrligt alternativ till de mjölkbaserade. Dessa näringsdrycker/kosttillägg är mycket energirika och levereras i en flaska på 200 ml ex Fortimel Yoghurt Style 

  Näringsdryck/kosttillägg i juiceform är energirika och levereras i en flaska på 200 ml. Dessa är bra alternativ för dig som föredrar fruktjuicesmak eller ett ombyte från den mjölkliknande näringsdrycken ex Fortimel Jucy.

   

  Kosttillägg i dessertform är energi- och proteinrika och finns i förpackning på 125 g samt kan ätas med sked ex Fortimel Creme. 

  Kosttillägg i pulverform är energirika kosttillägg som kan blandas med mjölk för att göra en milkshake eller tillsättas till mat och dryck för att öka näringsinnehållet ex Scandishake Mix.

  Det finns även speciella kosttillägg i form av pulver eller vätska utformade för öka tillförseln av ett specifikt näringsämne som energi eller protein. Dessa kan läggas till i drycker eller livsmedel även om drickfärdiga ex Calogen (fett), Nutrical (kolhydrat) och Protifar (protein).

  Det finns en mängd olika smaker att välja mellan, beroende på vilket sortiment du väljer. Bland annat vanilj, choklad, neutral eller mocka. Det finns även ett brett sortiment av fruktsmaker som jordgubbe, banan, persika-mango, tropisk och apelsin. Alla näringsdrycker/kosttillägg är livsmedel för särskilda medicinska ändamål och måste användas i samråd med hälso- och sjukvårdpersonal eller apotekspersonal.   

 • Din läkare eller annan vårdpersonal kan informera dig om vilka tecken du ska vara uppmärksam på så att du vet att det näringsdrycken/kosttillägget hjälper dig.  

  Näringsdrycker/kosttillägg är särskilt utformade för att uppfylla näringsbehoven hos personer med sjukdomsrelaterad undernäring. De tillför ett extra tillskott av energi och näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Genom att öka din tillförsel av energi och näringsämnen kan du märka att din näringsdryck/kosttillägg har en positiv inverkan på din kroppsvikt och/eller att energin de ger hjälper dig att må bättre så att du kan ägna dig åt dina normala aktiviteter.

  En del personer kan behöva ytterligare nutritionsbehandling före, under eller efter cancerbehandlingen och detta kan ges med sondnäring om tillförsel av mat via munnen inte alls är möjlig eller räcker till. Tillsammans med din läkare eller dietist kan du hitta den nutritionsbehandling som passar dina behov bäst.

 • Om du har fått rådet att följa en särskild kost för en annan medicinsk åkomma, t.ex. hjärtsjukdom, diabetes eller njursvikt, eller om du har en kolostomi eller ileostomi, kan det hända att informationen på denna webbplats inte lämpar sig för dig. Prata med din läkare eller dietist om hur du kan ändra din kost på ett säkert sätt. Informationen på den här webbplatsen får inte ersätta information som du har fått från din läkare eller dietist.

Om du har fått rådet att följa en särskild kost för en annan medicinsk åkomma, t.ex. hjärtsjukdom, diabetes eller njursvikt, eller om du har en kolostomi eller ileostomi, kan det hända att informationen på denna webbplats inte lämpar sig för dig. Prata med din läkare eller dietist om hur du kan ändra din kost på ett säkert sätt. Informationen på den här webbplatsen får inte ersätta information som du har fått från din läkare eller dietist.

Hur går man tillväga för att börja använda Nutricia produkter:

 1. Kontakta din vårdgivare eller apotekspersonal och berätta om dina svårigheter med att äta och dricka eller problem med viktförlust.

 2. Be din vårdgivare eller apotekspersonal om råd om val av produkt och dosering anpassad för dina preferenser och behov.

 3. Gå till ett apotek eller nätapotek för att köpa eller hämta ut den produkt som din vårdgivare föreskrivit eller rekommenderat dig.

Fortimel Compact Protein

Fortimel Compact Protein kan användas som komplement när näringsbehovet inte är tillräckligt eller kan täckas med vanlig mat.

Läs mer