STÖD VID MINNESSTÖRNING

Alzheimers sjukdom är den vanligaste minnesstörningen

Enligt uppskattning finns det ungefär 150 000 personer med demenssjukdom i Sverige och varje år får 20-25 000 svenskar diagnosen demenssjukdom. Ungefär 65 procent av dem lider av Alzheimers sjukdom. Minnesstörningar upplevs till stor del som något som bara drabbar äldre, men enligt statistiken har cirka 7 000 svenskar i arbetsför ålder någon form av minnessjukdom. Minnesstörningar blir vanligare med stigande ålder och symtomen förväxlas ofta med normala åldersrelaterade åkommor. Åldrandet i sig förstör inte minnet och ett hälsosamt minne fungerar livet ut. Det är viktigt att identifiera symtomen. Alzheimers sjukdom kan inte botas, men symtomen kan lindras.

Varför försämras minnet av Alzheimers sjukdom?

  1. Synapser, eller nervkopplingar, är nödvändiga för nervcellernas funktion eftersom de möjliggör kommunikation mellan celler i hjärnan.
  2. Normalt förnyas nervlederna hela tiden och håller hjärnan i balans under tiden mellan att de bildas och försvinner.
  3. Vid Alzheimers sjukdom förstörs nervlederna i hjärnan av någon anledning och de återbildas inte längre, vilket leder till problem med flödet av meddelanden och därmed med minnet.

Diagnos och tidig insättning av behandling kan bromsa sjukdomen, hjälpa till att bibehålla en bättre livskvalitet och i bästa fall ge fler goda stunder med nära och kära. Så se till att inte bli lämnad ensam med symtomen och var inte rädd för att diskutera din anhörigas minnesproblem med hälso- och sjukvården. Endast en diagnostiserad sjukdom kan behandlas.

Läs mer