Näringsdryck designad för smakförändringar

Smakförändringar kan inträffa om en person genomgår viss medicinsk behandling, t.ex. kemoterapibehandling. Men smakförändringar kan också förändras med åldern. I kombination med sjukdom eller svaghet, kan kostillskott utformade för smakförändringar vara en lösning för att komplettera ditt dagliga matintag.

Fortimel är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål som ska användas under medicinsk övervakning. Rådgör alltid med din läkare, dietist eller apotekspersonal för att ta reda på om Fortimel kan stödja din behandling.


1 till 2 dagar efter cytostatikabehandlingens start började maten smaka mer bitter och mindre intensiv. Jag behövde mer kryddor för att maten skulle smaka.

Sedan cytostatikabehandlingen har min smak förändrats. Det jag brukade tycka om, smaker inte längre och tvärtom. Hur hanterar man att smaken ändras?

Smaken för mat är borta, jag känner avsmak när jag äter.

På grund av den dåliga smaken som en biverkan från kemoterapi, fungerade inget för mig. Jag tappade hungerkänslorna och förlorade matlusten.

Fortimel Compact Protein med sensoriska egenskaper

När du upplever smakförändringar – eller sensoriska utmaningar, smakar maten helt enkelt inte likadant för dig längre. För att tillgodose sensoriska utmaningar, designade vi därför en rad näringsdrycker utvecklade med och för människor som upplever smakförändringar eller sensoriska utmaningar. Dessa produkter innehåller antingen kylande eller värmande komponenter, vilket aktiverar ditt trigeminussinne – ett fint ord för förmågan att smaka starkare smaker. För överkänslighetsutmaningar är Neutral-versionen den rekommenderade versionen.

Nu har vi 5 smaker med sensoriska egenskaper: 

  • Svalkande gurka/lime – NYHET!
  • Svalkande kokos – NYHET!
  • Svalkande bär
  • Värmande tropisk
  • Neutral
Läs mer om Fortimel Compact Protein!

Viktförlust och cancer

Viktförlust är en av de vanligaste biverkningarna hos patienter med cancer. Men nu är det viktigare än någonsin att du äter ordentligt för att bibehålla din vikt. Alla viktförändringar från det att du fick diagnosen kan påverka din behandlingsdos eller till och med fördröja din behandling.

Läs mer

Smak och luktförändringar

Lukt- och smakförändringar kan förändras under din period av cancersjukdom och behandling. Här är några av erfarenheterna från andra patienter.

Läs mer

Skörhet & sarkopeni

En hälsosam, näringsrik balanserad kost är viktig under hela livet, men när man blir äldre eller om man blir sjuk och fysiskt inaktiv kan det vara svårt att få i sig de viktiga näringsämnena som kroppen behöver för att bibehålla energi och styrka.

Läs mer