Lågproteinprodukter

Lågproteinkost är mat med lågt innehåll av protein. Idag finns ett stort utbud av specialpasta och även produkter som som mjölk, ris, frukostflingor, kex och äggersättning med lågt innehåll av protein.

Dessa produkter är speciellt till för dig med exempelvis medfödd metabol sjukdom eller njursjukdom och som behöver äta mindre protein i kosten.

De här specialprodukterna kan man få förskrivet till subventionerat pris om man blivit ordinerad av dietist. Du kan även hitta en hel del lågproteinprodukter i livsmedelsaffärerna, ofta bland veganprodukterna. Kom i håg att alltid läsa och kontrollera proteininnehållet på etiketten.


Några myter om lågprotein och proteinerstättning

  • Sanningen är att personer med PKU behöver ha en fenylalaninfri proteinkälla i kosten. En proteinersättning är en speciellt modifierad proteinkälla designad speciellt för att hjälpa till att hantera PKU och säkerställa att din lågproteindiet är näringsmässigt balanserad.

  • Sanningen är att proteinersättning för PKU har förändrats mycket de senaste åren. Proteinersättningarna finns i många smaker, former och former. Du kan ha en drickfärdig proteinersättning som du kan ta med dig på språng, eller ett pulver som blandas med en liten mängd vatten, så att du har mindre att dricka. Se våra produktsidor för mer information eller prata med din kliniska nutritionist för att lära dig mer om alla alternativen.

  • Sanningen är att proteinersättningar kommer i olika former och olika volymer, mer koncentrerade alternativ finns tillgängliga. Se våra produktsidor för mer information eller prata med din kliniska nutritionist för att diskutera de olika alternativen som kan vara relevanta för dig.

  • Det finns proteinersättningar för alla åldrar och ett stort utbud av olika smaker. Om du har haft en vanlig kost under en tid men vill tillbaka till dieten – kontakta ditt PKU team eller läs här om våra tips och råd.

    Vad gäller proteinersättningar så kommer det hela tiden nya produkter – fråga din dietist om råd att hitta något som passar dig.

    Och det är aldrig för sent att försöka.

     

Informationen på denna sidan ska inte ersätta kontakt med hälso- och sjukvården, eller råd och medicinsk övervakning av hälsopersonal. Din dietist och/ eller din läkare ger dig råd om alla aspekter avseende hantering av din metaboliska sjukdom för dig och din familj. Fråga därför alltid om råd från din dietist och/eller läkare innan du gör ändringar i din kostbehandling.