Kost vid Alzheimers sjukdom

En varierad kost ger näring åt hjärnan

En hälsosam och näringsmässigt komplett kost spelar en viktig roll genom hela livet. Det är viktigt för en person med minnesstörning att få tillräckligt med energi från maten, men matens kvalitet är också betydelsefull. Studier visar att minnessjukdom i tidigt stadium kan bromsas avsevärt av en hälsosam kost.

När du blir äldre och om du blir sjuk, minskar aptiten och ämnesomsättningen kan gå ner. Ju mindre mat du äter, desto större är betydelsen av matens näringsvärde. Om du har dålig aptit bör du äta oftare och i små portioner.

En Alzheimerspatients kost bör innehålla särskilt bra fetter samt mat rik på antioxidanter och vitaminer. De finns i den så kallade medelhavskosten. Den innehåller ett brett urval av grönsaker, fisk, olivolja, nötter och frön samt ärt- och fullkornsprodukter. I Norden äter vi även bär och olivolja ersätts ofta av rapsolja.

Nötter, olivolja, fisk

Omega 3-fettsyror från fisk är bra för hjärnans hälsa. Det mesta av fettet i nötter är mjukt fett som sänker LDL-kolesterolet (kokosfett är ett undantag). Det är lätt att tillsätta en matsked raps- eller olivolja till salladen.

Fullkornsprodukter, bär och grönsaker

De bästa källorna till vitaminer och mineraler är lokala bär, frukter och grönsaker. Fullkornsprodukter innehåller mer fibrer, vitaminer och spårämnen än bearbetade, ofta raffinerade alternativ.

Begränsa socker och saltintaget

Vissa bearbetade köttprodukter och smaksatta mejeriprodukter  kan innehålla mycket salt eller socker. Det är välkänt att höga intag av både salt och socker kan bidra till de bakomliggande riskfaktorerna för Alzheimers sjukdom.