Pappa om PKU och skolmaten

När vår son gick i 2:an började hans Fa-värden stiga oförklarligt. Vi tyckte inte att vi hade gjort någon förändring hemma och han följde sällan någon kompis hem efter skolan. Om han gjorde det, var det till familjer som kände väl till hans PKU och hade lågproteinprodukter som de fått av oss.

Han fick öka intaget av proteinersättning lite, för att se om hans behov hade ökat och att det var där problemet låg. Det blev lite bättre, men fortfarande väldigt svajigt. Efter sportlovet låg värdena avsevärt mycket bättre och därför började vi fundera över om något hänt med maten på skolan. Vi hade en fin kontakt med dem men kände oss osäkra på vad vi skulle säga, vi var rädda för att de skulle känna sig anklagade. Vår dietist erbjöd sig att ta kontakt och åka dit och ge dem en repetition/uppdatering på PKU och det tackade vi ja till.

Det visade sig att det var välbehövligt. Alla i skolan tänkte mycket på vår sons PKU, men de hade glömt bort exakt hur noga man måste vara. Till exempel vägde de hans mat efter instruktioner från oss, men lät honom ta om som han ville. En i matsalen sa också att hon ibland såg att han tog något litet från de andra barnens mat. Hon hade inte förstått att även små bitar kunde vara problem, så hon hade inte tänkt på att säga det.

En del personal hade också hunnit bytas ut sedan han började på skolan, och de människorna hade fått lära sig om PKU via andra kolleger. Det märktes att det var bra för dem att få höra allt från första källan.

Efter bara några veckor låg värdena bättre igen, och även om de ibland sticker upp känner vi oss mycket lugnare. Skolan och personalen där ”slarvade” inte av illvilja – de hade bara inte tillräckligt med kunskap. Jag tror alla kan behöva uppdateras och få repetition – PKU-dieten är ju så speciell. Vårt råd är verkligen att ta hjälp av PKU-teamet om de har resurser för att åka ut. Det är skönt att för en gångs skull kunna luta sig tillbaka och låta någon annan prata om ens barns särskilda behov. Då slipper man känna sig som ett supernojigt kontroll-freak också!