• GA1
  • TYR
  • Lunch
  • Lågprotein
  • PKU
  • Middag
  • MSUD
  • HCU
  • IVA
  • MMA/PA

Minipajer med grönkål och soltorkad tomat

Små portionspajer som kan fyllas med allt möjligt. Här har vi valt den vintriga grönkålen ihop med sötsyrlig tomat och juliga granatäppelkärnor. Gott på julbordet!

Portion: 5 minipajer

En portionspaj enligt receptet ovan ger ca 1 g protein och 20 mg Fa.

Exakt innehåll varierar beroende på val av produkter.

Nutricias produkter är livsmedel för speciella medicinska ändamål och skall användas under inrådan av läkare eller dietist.

Betygsätt detta recept
0 recensioner
Dela recept

Ingredienser:

5 minipajer

  • 2 dl lågproteinmix (ca 110 g)
  • 1 krm örtsalt
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 1 dl Loprofin PKU-dryck
  • 50 g fett (flytande eller fast)
  • 50 g färsk grönkål (bladen, exklusive stock)
  • 0,5 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • fetta att steka i, t ex god olivolja
  • salt och peppar
  • 0,5 dl smetana (2 tsk per paj)
  • några granatäppelkärnor
  • en muffinspanna el dyl

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet. Tillsätt PKU-dryck och fett och blanda till en smidig deg. Om den känns för hård, tillsätt lite mer fett. Om den känns för lös, tillsätt lite mer mjöl.
  3. Riv, skär eller klipp grönkålsbladen i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna. Hacka vitlöken fint. Hetta upp olja i en panna och stek först grönkålen ett par minuter. Häll i mer olja i pannan om det börjar se torrt ut. Tillsätt soltorkad tomat och vitlök och stek en stund till under omrörning. Vitlöken ska gärna börja dofta men inte hinna ta färg, för då kan den smaka lite bränt. Salta och peppra.
  4. Tryck ut pajdegen i smorda portionsformar. Här kan du antingen förgrädda pajskalen ca 3 minuter innan pajerna fylls, eller så kan du fylla dem direkt. Gör du på det senare kan pajbotten möjligtvis bli lite mjukare än om du förgräddar skalet, men det behöver inte upplevas sämre. Fördela fyllningen jämnt i pajformarna. Klicka över smetana och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills pajerna fått lite färg. Servera med peppar och några granatäppelkärnor på toppen.

Tips! Du kan grädda pajskal och förvara i en burk i frysen. Då är det bara att ta upp och tina och fylla med något gott nästa gång du är sugen på paj.

Grönkål över? Gör grönkålschips! Riv bladen från stammen, lägg dem i en skål och häll på en matsked olja. Vänd runt, häll ut bladen på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i 7–10 minuter i mitten av ugnen i 200 grader. Kolla då och då så att chipsen inte bränns vid.

Kompis med hem?
Hon eller han kan äta samma paj som du.

Se hur du gör Minipajer med grönkål och soltorkad tomat

Välkommen till Nutricias YouTube-kanal för dig på en lågproteindiet. Här kan du hitta smakrika och inspirerande recept. Klicka på prenumerera för att hålla dig uppdaterad när nytt innehåll läggs upp.