Tips för att åka på läger med PKU

Läger kan vara mer eller mindre lätta att kombinera med PKU. Ett vildmarksläger med långa strapatser och matlagning över öppen eld är till exempel en betydligt större utmaning än ett läger på en bestämd plats, med ett kök och en kock, som kan förberedas på sin uppgift långt i förväg.

Informera ledare och matansvariga i god innan om vad PKU är och vad det innebär rent praktiskt. Smidigast är att, gärna med dietistens hjälp, komma överens om en lämplig matsedel för lägerveckan och ge den till de matansvariga. Då kan de beställa hem varor och förbereda sig. Tipsa dem gärna om bas till måltider som lätt går att göra i en proteinlåg variant som t ex rätter med potatis, pannkakor och tacos. Berätta även att ni kommer att lämna lågproteinprodukter och den proteinersättning som behövs under veckan. Se till att det finns lågproteinprodukter med god marginal och gärna extra bröd för att minska risken för hunger. Ett läger med mycket aktiviteter kan ge mer aptit än vanligt.

Mer änn frukost, lunch och middag

Ta reda på vilka fler situationer utöver huvudmåltiderna som kommer att involvera mat. Kommer det att göras någon utflykt? Kommer det att ordnas någon fest? Berätta gärna vilken typ av snacks som fungerar – kanske väljer de att servera samma till alla. De andra behöver ju inte veta att de får majschips och popcorn i stället för potatischips och jordnötsringar bara för att proteininnehållet är lägre.
Berätta även vilken glass som går bra, t ex sorbet utan äggvita eller havreglass, om det skulle serveras efterrätter.

Om det kommer att finnas en kiosk i anslutning till lägret så kan du ta reda på vilket utbud som finns där. Om det inte finns något som passar kan du packa ner ett litet eget kiosk-lager för gångerna de andra går och handlar.

Att prata om PKU

Man får själv bestämma hur mycket man vill berätta för lägerkompisarna. Proteinersättningen och att det ligger annan mat på tallriken skapar nog dock både nyfikenhet och frågor på lägret. Det kan vara skönt att ha två-tre meningar att säga till den som frågar. Kanske finns det en förklaring färdig sedan länge. PKU ju något väldigt ovanligt, så om man tycker det är kul att berätta så finns det säkert många som tycker det är spännande att höra om hur ens vardag ser ut.

 

Informationen på denna sidan ska inte ersätta kontakt med hälso- och sjukvården, eller råd och medicinsk övervakning av hälsopersonal.
Din dietist och/ eller din läkare ger dig råd om alla aspekter avseende hantering av din metabola sjukdom för dig och din familj.
Fråga därför alltid om råd från din dietist och/eller läkare innan du gör ändringar i din kostbehandling.