Tips för övernattning hos kompis

Att sova över hos en kompis kan både vara kul och lite pirrigt. Är det första gången som den andra familjen tar hand om ditt barn krävs förberedelser för att allt ska gå smidigt. Här hittar du lite tips och råd inför ditt barns äventyr.

Inför övernattingen

Berätta i korta drag för kompisens föräldrar vad PKU är. Kanske kommer de till en början att bli lite nervösa och rädda att göra fel så tryck gärna på att PKU inte ger några akuta symtom som t ex en allergi kan göra.

Fråga kompisens föräldrar vad de har tänkt äta och tipsa om att potatisrätter som t ex pommes eller stekt/kokt potatis är lätt att kombinera med lågproteinmaten. Du kan även föreslå fredagsfavoriten tacos. Poängtera för kompisens föräldrar att de inte behöver se till att ditt barn äter en speciell mängd mat. Deras uppgift är att se till att det finns lågproteinmat att tillgå, barnet avgör sedan hur mycket hon eller han vill ha. Om det går kan ni se till att anpassa maten hemma inför övernattningen, så att den innehåller mindre Fa än vanligt. Då finns det större marginal för utsvävningar hos kompisen.

Om de har tänkt äta snacks, tipsa om att popcorn och majschips är bäst för ditt barn – kanske spelar det ändå ingen roll för dem vad de köper. Förklara också att alla typer av läsk, saft och juice går bra, förutsatt att de inte innehåller aspartam. Om de tänkt äta glass, ge förslag på glass eller sorbet som ditt barn kan äta eller köp med dig ett paket, så att alla kan smaka.

Att packa ner i väskan

Packa ner ett kit med lågproteinprodukter som t ex pasta, mjölk och bröd. Se till så att det finns så att det räcker till frukosten också. Vet ditt barn bra själv vad hon eller han får äta och inte? Berätta det för kompisens föräldrar i så fall.

Packa förstås också med proteinersättning. Om ditt barn har en färdigblandad sort är det förstås väldigt smidigt men om inte: ge kompisens föräldrar instruktioner om hur de ska blanda och förklara att det inte är någon fara om det blir lite för mycket eller för lite någon enstaka gång.

Överlag så är det bra att avdramatisera, utan att för den sakens skull minska respekten för PKU. På så sätt kan kompisens föräldrar känna sig avslappnade och det ökar chansen att det blir en lyckad övernattning. Och kom ihåg: det är främst vi vuxna som tycker att maten är så central när vi ska umgås. Barn är ofta nöjda, så länge de inte behöver gå hungriga. De vill kanske ändå helst bygga kojor, leka med lego, pyssla eller spela dator.

 

Informationen på denna sidan ska inte ersätta kontakt med hälso- och sjukvården, eller råd och medicinsk övervakning av hälsopersonal.
Din dietist och/ eller din läkare ger dig råd om alla aspekter avseende hantering av din metabola sjukdom för dig och din familj.
Fråga därför alltid om råd från din dietist och/eller läkare innan du gör ändringar i din kostbehandling.