ADHD & måltider

Även om ADHD-medicin kan bidra till att aptiten på mat minskas, finns det flera olika sätt att se till att ditt barn fortfarande får de kalorier och proteiner som behövs. Här finner du tips & verktyg för att hantera ditt barns minskade aptit.


Struktur & rutiner med Matklockan

Du har förmodligen redan egna satta rutiner för att ta dig igenom dagens aktiviteter så smidigt som möjligt. För att få hjälp med rutiner kring mat, kan du ladda ner, skriva ut och sätta upp Matklockan på ditt kylskåp. Anpassa klockan till ditt barn, dina barn eller till hela familjen. Skriv, rita eller sätt klistermärken på klockan för att göra det roligt och engagerande, och gör det tillsammans med ditt barn så att han/hon är aktivt med i besluten.

Ladda ner Matklockan här!

Att hantera aptitförlust bättre

Som föräldrar vill vi att vårt barn ska växa och utvecklas, så det kan vara särskilt utmanande om ditt barn helt enkelt har tappat aptiten. 4 generella tips kan sammanfattas:

Kontakta alltid ditt barns läkare/dietist om du är orolig över ditt barns näringsintag.

 

4 tips för hur du kan öka ditt barns intag av kalorier och protein

 • Mat med högt innehåll av kalorier och/eller mycket protein såsom kyckling och korv.
 • Drycker med högre innehåll av kalorier och vitaminer, såsom mjölk eller färsk juice.
 • Näringsdycker som ett komplement, såsom Fortini.
 • Energitäta tillbehör och såser, såsom majonäs och jordnötssmör.

 

*Medicinska näringsdrycker är livsmedel för speciella medicinska ändamål vid kostbehandling av sjukdomsrelaterad undernäring, och kan rekommenderas av dietist, läkare eller apotekspersonal som ett komplement när den vanliga kosten inte är tillräcklig.

**Fortini är livsmedel för speciella medicinska ändamål vid kostbehandling av sjukdomsrelaterad undernäring och när det dagliga energibehovet ej tillgodoses. Fortini är avsedda att användas vid inrådan av dietist, läkare eller apotekspersonal.

Organisera kylskåpet

Struktur, struktur, struktur. Det är mycket jobb att hantera vardagen med ett barn som har ADHD. Här är ett förslag om hur du kan organisera ditt kylskåp.

Ditt barn kanske uppskattar ett välorganiserat kylskåp; åtminstone på sin personliga hylla. Så, skapa en hylla bara för barnet. Kategorisera i olika färger, om ditt barn gillar detta, eller i olika typer av mat, eller i lådor med färdiglagad favoritmat. Skriv ditt barns namn på hyllan.

Se till att favoritmaten alltid finns tillgänglig på exakt samma plats i ditt kylskåp.

Sätt gärna upp Matklockan på kylskåpsdörren.

 

Ladda ner Matklockan

Frukost före medicinering

Om ditt barn tappar aptiten pga medicinen, försök få ditt barn att äta frukost innan medicinen tas. Olika barn behöver olika rutiner. Gör det som fungerar för din familj och glöm ”borde” och ”måste”. Vi gör alla vårt bästa.

Ditt kan ha nytta av några av frukosttipsen nedan:

 • Inkludera favoritmat och “säkra kort”
 • Ge energitäta drycker som tillbehör eller full frukost, t.ex. Smoothies eller näringsdryck såsom Fortini*.
 • Dela upp måltiden till flera mindre portioner.
 • Låt ditt barn äta på sitt rum om hen önskar
 • Låt ditt barn lyssna på ljudbok eller musik, eller titta på TV/surfplatta medan frukosten äts.
 • Sitt tillsammans med ditt barn genom hela frukosten.

Lunch i skolan

Det kan vara ännu svårare att hantera aptitförlusten när ditt barn är i skolan, då du inte har möjlighet att kontrollera och hjälpa till med vad som äts eller dricks. Du behöver då lösningar kring mat och näring som både du och ditt barn känner er bekväma med, såsom näringsrika alternativ som också är lätta för ditt barn att ta med som mellanmål eller ta som ett komplement till skollunchen

Läs mer tips för skoldagen

Middag

Vissa barn kan gå en hel dag utan att äta, eller äta väldigt lite, men när medicinen försvinner på kvällen känner de ett enormt behov av mat och sött. När en måltid hoppas över under dagen, kan ditt barn missa 10-25% av sitt dagliga behov.*

Mat som är rik på kalorier och/eller protein, eller en näringsdryck som tas tillsammans med middagen, kan hjälpa till att delvis kompensera och bättre täcka ditt barns näringsbehov.

För vissa kan aptiten komma tillbaka sent på kvällen.

*Baserat på genomsnittlig 10 årig pojke som behöver ca 2150 kcal/dag
Läs mer om näringsdrycker

Kvällsmellis– extra kalorier innan läggdags

Ditt barn kanske går en hel dag utan att äta något alls på grund av den minskade aptiten, och när kvällen kommer är behovet enormt och han/hon kastar istället i sig mat… och då ofta av de mindre hälsosamma alternativen.

Har ditt barn cravings när aptiten återvänder sent på kvällen? Eller vaknar hen hungrig på natten? Om du erbjuder ett proteinrikt mellanmål innan läggdags, kan det hända att ditt barn kommer att sova bättre hela natten.

Prova ett glas varm mjölk, yoghurt med flingor eller en ost- och skinksmörgås cirka 30 minuter före läggdags…

Se våra recept för mer inspiration
 • Om du är orolig, eller till och med känner dig stressad, över ditt barns matintag är du inte ensam. Då aptitförlust är en av de vanligaste biverkningarna av ADHD-medicinering, delar många andra föräldrar dina bekymmer. Fråga din lokala ADHD-förening om de erbjuder kurser om hur man hanterar matproblematiken och stressen, eller undersök om din kommun erbjuder någon form av stöd.

  Kontakta alltid ditt barns läkare/dietist om du är orolig över ditt barns näringsintag.

 • Näringsdrycker* är näringsmässigt optimerade för att ge ditt barn de kalorier, proteiner, vitaminer och mineraler som behövs för att stödja optimal tillväxt och utveckling. Läs mer om näringsdrycker!

  *Fortini är livsmedel för speciella medicinska ändamål vid kostbehandling av sjukdomsrelaterad undernäring och när det dagliga energibehovet ej tillgodoses. Fortini är avsedda att användas under medicinsk övervakning vid inrådan av dietist, läkare eller apotekspersonal