Om näringsdrycker för barn

När barn är sjuka, eller har nedsatt aptit från ex. medicinsk behandling, har de inte alltid lust till att äta. Men mat är viktigt, det vet vi alla. Därför kan det ibland behövas extra kalorier och näring utöver den vanliga maten. Fortini är små, välsmakande näringsdrycker utvecklade för barn i behov av extra kalorier och näring. 

Låt inte en liten aptit på mat förstöra den stora aptiten på livet som ditt barn med har. När aptiten minskar är det en kamp att få i sig dagens alla viktiga måltider.

Fortini är livsmedel för speciella medicinska ändamål och är avsedd att användas vid sjukdom på inrådan av dietist, läkare eller apotekspersonal. Om ditt barn är sjuk under längre period och du är orolig över matintaget, prata med ditt barns läkare.


 • Näringsdrycker är näringsmässigt optimerade för barns behov av kalorier, proteiner, vitaminer och mineraler. Näringsdrycker kan stödja ditt barns tillväxt och utveckling.

 • Ditt barn behöver bra mat och balanserad näring för att växa och utvecklas på bästa sätt. I de allra flesta fall räcker den vanliga maten för att ditt barn ska få i sig det de behöver. Extra energi och näring i form av näringsdrycker för barn, är aktuellt vid längre tids sjukdom och efter att ditt barns läkare har bedömt behovet. Fortini näringsdryck för barn kan också drickas vid kortare perioder med t.ex. feber, halsfluss eller influensa.

  Ge ditt barn en kyld Fortini eller varför inte frysa en av våra smoothies och servera som glass? Se mer recept här!

Fortini näringsdrycker för barn

Fortini är ett brett sortiment av näringsdrycker för barn 1-12 år. Fortini finns i många olika smaker, konsistenser och storlekar, så att barn ska kunna hitta just sina favoriter!

Läs mer om Fortini-sortimentet
 • 1 flaska (200 ml eller 125 ml) ur Fortini-sortimentet innehåller 300 kcal, vilket kan jämföras med en liten måltid. Fortini är även näringsmässigt komplett, vilket betyder att den innehåller all den näring (fett, protein, kolhydrater, vitaminer, mineraler etc.) som barnet behöver för att växa optimalt och må bra. 

 • Fortini finns i en mängd olika smaker, storlekar och konsistenser, detta för att barnet ska kunna hitta just sina favoriter. Fortini finns i både söta, syrliga och neutrala smaker. Det är viktigt att barnet, eller den person som ska dricka näringsdrycken, hittar den variant och smak som passar personen bäst. Se hela Fortini-sortimentet här!

 • Fortini kan drickas direkt som den är, gärna väl kyld. Men det är också en mångsidig näringsdryck, som ex. kan frysas till glass eller användas i matlagning. Testa gärna att grädda extra näringsrika pannkakor genom att byta ut mjölken i pannkaksrecept till Fortini Multi Fibre Neutral! Se recept här!

 • Att vara förälder till ett barn som av olika anledningar inte får i sig tillräckligt med näring genom den vanliga maten, kan vara både påfrestande och oroande. Fortini kan stödja ditt barns tillväxt och utveckling. Introducera Fortini utifrån ditt barns preferenser och dagliga rutiner.

  Viktigast är att vara tålmodig, lita på processen och lita på dig själv. Det kan ta tid att hitta rätt strategi och lösning.

  Ladda ner tips för Fortini introduktion

  Ladda ner Fortini betygsättningskort

 • Du kan köpa Fortini näringsdrycker på ditt apotek, eller beställa online.

  Du kan även få näringsdrycker förskrivet på recept av ditt barns läkare/dietist om ditt barns viktminskning leder till undernäring.
  Med en förskrivning på Fortini får du subvention, på samma sätt som för receptbelagda läkemedel. Men du kan också köpa Fortini utan recept.

  Läs mer om förskrivning på Läkemedelsverket

Fortini introduktion

• Var tålmodig, alla barn har olika behov och de förändras vanligtvis med tiden.
• Lita på processen och lita på dig själv, det kan ta tid att hitta rätt strategi.
• Erbjud bara, tvinga aldrig. Alternativt överväg Fortini belöningsschema.

Ladda ner Fortini introduktion

Fortini betygsättningskort

Det är inte alltid lätt att hitta rätt! Använd gärna Fortini betygsättningskort för att ha koll på vilka Fortini som uppskattas mest hos ditt barn.

Ladda ner Fortini betygssättningskort

300 kalorier i endast 1 Fortini-flaska

När aptiten minskar är det svårt att äta alla de viktiga måltiderna under dagen. Fortini kan stödja ditt barns tillväxt och utveckling och kan vara ett komplement till ditt barns dagliga matintag. 1 Fortini-flaska* innehåller 300 kalorier och alla proteiner, vitaminer och mineraler som ditt barn behöver. Fortini ska inte ersätta ditt barns mat, så länge han/hon kan äta en normal, balanserad kost.

* 1 Fortini-flaska eller 2x100g Fortini Creamy Fruit

Exempel på dagligt näringsbehov

1. En genomsnittlig 10 årig pojke behöver ca 2150 kcal/dag
2. Om han hoppar över en måltid kan han missa 10-25% av sitt dagliga näringsbehov
3. Med bara 1 Fortini kan ca 14% av det dagliga näringsbehovet täckas*

Läs mer om Fortini-sortimentet