Val av sondmat

VAL AV SONDMAT

Om du, i samråd med ditt barns läkare, har kommit fram till att det är dags att börja med sondmat, så finns det olika sätt att göra detta på. Val av metod beror på ditt barns fysiska funktionshinder och omfattningen av ätsvårigheterna. Om ditt barn fortfarande kan äta på ett säkert sätt genom munnen, kan ett alternativ vara att kombinera detta med sondmat. En dietist kan hjälpa till att skapa en måltidsplanering som fungerar bra för ditt barn och er familjs dagliga rutiner.

EXEMPEL PÅ HUR DITT BARNS SONDMATNINGSSCHEMA KAN SE UT

Vanlig mat som kompletteras med sondmat, antingen fabrikstillverkad eller hemlagad.

Sondmat, antingen fabrikstillverkad eller hemlagad, samt vanligt mat som ett komplement. Detta förutsatt att läkaren bedömer att ditt barn kan äta små bitar på ett säkert sätt.

Enbart sondmat, antingen fabrikstillverkad eller hemlagad, alternativt en kombination av dessa två alternativ.

VIKTIGT: Rådgör alltid med ditt barns läkare och legitimerad dietist om du funderar på att börja med hemlagad sondmat, eller blanda sondmat med vanlig mat.

NUTRICIAS SONDMAT – NUTRINI & INFATRINI

Sondmat innehåller alla näringsämnen ditt barn behöver: kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler, vatten etc. Alla barn har olika näringsbehov och därför har vi ett brett urval av olika sorters sondmat. På Nutricia har vi det bredaste utbudet av sondmat på marknaden, så att du tillsammans med vårdspersonalen enkelt kan hitta den sondmat som passar bäst för ditt barn. Sondmaten ska tillgodose ditt barns behov och val av sort beror på barnets vikt, längd, aktivitetsnivå, hälsotillstånd och hemsituation.

INFATRINI och NUTRINI från Nutricia kan tillgodose ditt barns näringsbehov. Tillsammans med din läkare och dietist kan du hitta den sort som passar ditt barn bäst. Läs mer om vårt utbud av sondmat här.

INFATRINI och NUTRINI är livsmedel för speciella medicinska ändamål och används under medicinsk övervakning.