Förebyggande av Alzheimers sjukdom

Demens är en uppsättning symtom som förknippas med kraftigt försämrat tänkande, minne och funktionsförmåga. Alzheimers sjukdom är den vanligaste minnesstörningen som orsakar demens. Hjärnan kan skyddas från demens med en hälsosam livsstil och kreativa hobbies. Förutom fysisk träning bör hjärnan också få motion. Ärftliga faktorer orsakar endast en liten del av de minnesstörningar som inträffar vid högre ålder.

Nedan följer olika tips och förslag på hur du kan aktivera både kropp och själ.

Förebyggande av Alzheimers sjukdom – hälsosamma livsstilar och hjärngymnastik.

En aktiv hjärna håller sig friskare längre

Bra övningar för hjärnan är helt enkelt de vanliga där de intelligenta funktionerna tränas: att läsa en bok, skriva brev, lösa problem i rutsystem, hitta och lära sig nya saker. Sudoku och korsord kan vara t ex vara bra aktiviteter.

Varierad kost främjar hjärnans funktion

En kost med mycket fisk och andra nyttiga fetter där man samtidigt  begränsar mängden processad mat och rött kött är bra för hjärnans hälsa.

Rörelse ökar motståndskraften

Fysisk aktivitet har visat sig minska risken för att utveckla Alzheimers sjukdom. Alla typer av aktiviteter är bra; vardaglig motion från städning till trädgårdsarbete, promenader, cykling eller träning.

Kreativitet gör gott: dansa, sjung och njut av konst

Att göra kreativa saker främjar hälsan. Att skapa och uppleva konst har främjande effekter på minneshälsan. Kreativa hobbies upprätthåller kognitiva förmågor. Att spela ett musikinstrument, dansa eller gå på en konstutställning regelbundet har visat sig minska risken för minnessjukdom. Du kan enkelt dansa hemma också!

Många som har en minnesstörning minns texten i sånger väl. Att sjunga gamla låtar eller bara lyssna på musik kan ge en person med minnesproblem mycket glädje.

Om Souvenaid

Souvenaid är livsmedel för speciella medicinska ändamål, specifikt utvecklad för kostbehandling vid tidig Alzheimers sjukdom. Näring för speciella medicinska ändamål betyder näring som är särskilt framställd eller sammansatt och avsedd för kostbehandling av patienter.

Läs mer