Hur kan Fortimel hjälpa dig?

FORTIMEL NÄRINGSDRYCKER

Fortimel är en näringsdryck som kan vara till hjälp när ditt matintag är mindre eller inte täcker det ökade näringsbehovet som föreligger under perioder av allvarlig sjukdom eller svaghet.

Fortimel näringsdryck innehåller alla näringsämnen din kropp behöver i en balanserad mängd. Det ger energi, protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler i en liten volym. Näringsdrycker kan därför vara ett bra komplement till kosten när det är svårt att täcka näringsbehovet genom vanlig mat. Tala med din läkare, dietist, apotek- eller sjukvårdspersonal för mer information.

HUR ANVÄNDS FORTIMEL BÄST?

Fortimel kan kombineras med vanlig mat. Försök att äta små portioner och välj livsmedel som är rika på energi och protein och som inte kräver för mycket ansträngning att äta. Fortimel kan antingen drickas mellan måltiderna eller som en del av huvudmåltiderna. Det kan vara bra att se över dygnets alla timmar när du planerar dina möjliga mellanmål och även inkludera tidig morgon och sen kväll.

Vanligtvis rekommenderas 1-3 flaskor Fortimel om dagen* som ett komplement till vanlig mat.

De flesta personer föredrar att dricka Fortimel kyld. En öppen flaska ska förvaras i kylen och konsumeras inom 24 timmar.

*Följ alltid det individuella rekommenderade intaget enligt din kontaktperson från hälso- och sjukvården.

Det är viktigt att försöka dricka hela mängden näringsdryck som rekommenderas av din vårdgivare, för att säkerställa att du får mest effekt av din kostbehandling. Om du upplever svårigheter att inta drycken tala med din vårdgivare om du behöver råd och inspiration. Du kan också hitta inspiration om servering, recept och mer HÄR.

FORTIMEL – HITTA DIN FAVORIT

Nutricia erbjuder ett brett utbud av välsmakande näringsdrycker för att tillgodose de flesta patienters behov och preferenser.

Näringsdrycker finns i två storlekar, 200 ml eller 125 ml. Den kompakta storleken om125 ml har 40% mindre volym men likvärdigt näringsinnehåll som 200 ml.

De kompakta dryckerna är särskilt lämpliga för personer som upplever tidig mättnad och inte kan konsumera större volymer.

För att hjälpa dig att hitta en produkt som du tycker om och passar dina behov så finns många olika varianter från Nutricia. De finns de som är baserade på mjölk, yoghurt eller juice, fettfria, fiberberikade samt de produkter som utvecklats för att fungera vid sensoriska förändringar. Det finns även olika konsistenser från tunnflytande till till mer fyllig konsistens.

Näringsdrycker kan antingen klassificeras som näringsmässigt kompletta vilket innebär att de kan användas som en enda näringskälla för patienter som inte kan äta alls. De kan även   klassificeras som ett tillägg, vilket innebär att det bör användas som tillägg till vanlig mat.

Tala med din ansvariga vårdgivare för att hjälpa dig att hitta en produkt du tycker om och passar ditt behov.

FORTIMEL COMPACT PROTEIN, 125 ML

product bottle
 • yoghurt nutrition icon

  ENERGI

  300 Kcal

 • grains nutrition icon

  Fiber

  0g

 • fat nutrition icon

  Fett

  11,6 g

 • fruit nutrition icon

  Kolhydrater

  30,6g

 • cheese nutrition icon

  Kalcium

  438 mg

 • meat nutrition icon

  Järn

  2,6 mg

 • egg nutrition icon

  Protein

  18 g

TIPS OM HUR NÄRINGSDRYCK KAN ANVÄNDAS:

 1. Om du inte kan dricka hela flaskan med Fortimel vid ett tillfälle, kan du försöka dela upp innehållet i mindre portioner under dagen eller prova en kompakt variant.
 2. Fortimel kan frysas till glass eller som isbitar för variation.
 3. Det rekommenderas att dricka näringsdrycker kylda men de kan även värmas. Värm till max 70oC och undvik att koka Fortimel eftersom vissa vitaminer och mineraler då kan förloras.
 4. Fortimel finns i ett brett utbud av smaker och konsistenser. Tala med din läkare eller apotekspersonal om möjligheterna att komplettera dina måltider med näringsdryck, mellanmål eller blanda med din vanliga mat.
 5. Om du inte tycker om en viss smak så be om råd av apotekspersonal för att hjälpa dig att hitta en ny favorit – det finns 52 olika Fortimel varianter av smak och konsistenser, så det finns många alternativ för att passa dina preferenser.

 

LÄS MER

Kost och näring vid sjukdom

Under period av sjukdom är ofta näringsbehovet större än aptiten. Det kan bli svårt att äta tillräckliga mängder mat, vilket kan resultera i viktförlust och minskad energi.

Läs mer

Kost och näring vid cancer

Cancer och behandling av cancer kan sätta kroppen under enorm press, vilket innebär att näringsbehoven för patienter med cancer är  större än under normala förhållanden

Läs mer