Vad är en sond?

En sond är en tunn slang som går ner till magen genom näsan eller genom ett litet hål i magen. I den tunna slangen/sonden ges sondmat för att ditt barn ska kunna tillgodose sitt behov av mat och dryck. Du kan till exempel föreställa dig att sonden som är placerad genom huden på magen fungerar som en navelsträng som ditt barn får mat och dryck igenom.

 • Vårdgivaren kommer att rekommendera den sond som passar bäst för ditt barn och er situation. Man dela in sonderna i två grupper:

  1. En nasogastrisk sond, även kallad ett nässond, går via näsan ner till magen

  2. En gastrostomisond, även kallat magsond, sätts direkt genom huden in till magen

  Innan sondmatning kan påbörjas måste en sond sättas via barnets näsa eller genom ett litet hål på magen. På vilket sätt sonden anläggs, beror på vilken sond vårdgivaren väljer och de rutiner sjukhuset har. En gastrostomi, även kallad PEG eller PEJ, är mindre synlig än en nässond, men kräver ett kirurgiskt ingrepp när den anläggs. En nässond kräver inget kirurgiskt ingrepp, men är mer synlig än en gastrostomi och det är större risk att barnet själv drar ut sonden.

  Från PEG-gastrostomi till gastrostomiknapp

  Det kan hända att vårdgivaren rekommenderar att en PEG kan ersätts med en gastrotub (G-tub) eller gastrostomiknapp. Denna lilla “knapp” fungerar som en ingång till magen och placeras nära huden utan synlig slang jämfört med PEG och G-tub. Gastrostomiknappen sätts på plats på samma sätt som en G-tub när kanalen/stomat har bildats, och hålls på plats med hjälp av en vattenfylld ballong på insidan av magen. Gastrostomiknapp föredras ofta av vårdpersonal och föräldrar då den är bekväm och mindre synlig för barnet.

 • Magsonder kan anläggas som PEG eller PEJ. Båda slags sonder anläggs under narkos på sjukhus. Detta kan göras på två olika sätt.

  1. Endoskopi: Gastrostomisonden kan anläggas med hjälp av ett gastroskop. Detta kallas en perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG). Ett gastroskop är en mjuk slang utrustad med lampa och kamera. Gastroskopet förs in genom munnen och leds ner genom halsen till magen. Läkaren använder gastroskopet för att sätta in gastrostomisonden i magen och se till att den är korrekt placerad. Därefter görs en liten öppning på huden så sonden blir synlig på magen.
  2. Kirurgi: Sonden kan också placeras kirurgiskt. Kirurgen planerar då en sond i magen genom att göra en öppning i huden på magen. Huden på magen sys sedan ihop runt sonden. Hur denna operation går till kan variera något mellan olika sjukhus. Be din läkare förklara hur detta görs på ditt barns sjukhus.

  FÖRE OPERATIONEN

  Före operationen kommer du att träffa en kirurg för att prata om operationen och förklara vad som kommer att hända. En narkosläkare kommer att förklara hur narkosen kommer gå till. Ibland behövs ytterligare undersökningar, t.ex. blodprov. Läkaren kommer informera er om hur länge ni förväntas stanna på sjukhuset, samt hur sondmatningen planeras att startas upp efter operationen.

  EFTER OPERATIONEN

  När operationen är klar och barnet vaknat ur narkosen kan barnet komma tillbaka till avdelningen. Barnet kan känna sig yr och dåsig och kan behöva 1-2 dagars dropp efter operationen. Men ibland går det att lämna sjukhuset efter några timmar. Fråga din vårdgivare hur länge ni förväntas stanna på sjukhuset.

  DEN FÖRSTA SONDMATNINGEN

  Det är vårdgivaren som beslutar hur snart efter operation som sondmatningen kan startas. Det kan ske redan samma dag efter operationen, inom en timme, men helst efter 6-8 timmar eller upp till tre dagar efteråt. Ni kan lämna sjukhuset när ditt barn har kommit igång med sondmatningen och ni ser att sondmaten tolereras väl. Detta tar ofta 3-5 dagar, men kan ta längre tid beroende på er situation och hur trygga ni är med den nya sondmatningsrutinen.

MÖT MILLE 7 ÅR, OCH HENNES MAMMA SUSANNE

Mille föddes med Rett syndrom som upptäcktes runt hennes 1-års dag. Idag har Mille sond och mamma Susanne delar med sig av sina upplevelser och känslor kring detta. Vill du ta del av hur Susannes tankar gick före och efter det att Mille fick sin sond? Titta på videon!

”Jag tror det är viktigt att berätta att det inte gör ont på någon.”